• Tamara Anna Žalobínová a Damián Čopík si v Bratislave prevzali zlaté ocenenie DofE

          • Cena Vojvodu z Edinburghu (DofE) je jedna z piatich najväčších mládežníckych organizácií na svete. Počas dlhých mesiacov sme sa ako účastníci programu zlatej úrovne zdokonaľovali v oblastiach sebarozvoja, konkrétne v rozmanitých činnostiach v rámci talentu, športovej aktivity a v dobrovoľníctve. Zúčastnili sme sa aj náročnej dobrodružnej expedície a rezidenčného pobytu v zahraničných krajinách. „Drahé Dofáčky, drahí Dofáci, ste inšpiráciou pre túto krajinu.” vyjadril sa britský veľvyslanec Nigel Baker na slávnostnej zlatej ceremónii. Prišiel oceniť nás — zlatých Dofákov — dňa 19.3.2024 do Historickej budovy Národnej rady Slovenskej republiky v Bratislave. Mali sme možnosť prevziať si svoje ocenenia od inšpiratívnych slovenských osobností, ktoré tento projekt podporujú, ako je napríklad autor Daniel Hevier, herec Roman Poláčik alebo moderátorka Oli Džupinková. Ceremónia bola veľkolepým zážitkom a hodnotným záverom nášho viac ako ročného úsilia. Nielen zlaté oceňovanie, ale aj celý projekt DofE boli unikátnymi skúsenosťami, a tak sa o nich dá zmieniť len pozitívne. Z programu si účastník odnesie empírie, ktoré sú natoľko znamenité, že na ne bude spomínať celý život.
            text: Tamara Žalobínová
            foto: DofE Slovensko, Damián Čopík

          • Chlapci z GJZ vyhrali okresné kolo vo florbale žiakov SŠ 25.3.2024

          • Dňa 25.3.2024 sa v mestskej športovej hale v Humennom uskutočnilo okresné kolo vo florbale žiakov stredných škôl. V konkurencii ôsmich stredných škôl naši chlapci z GJZ vybojovali 1. miesto a postúpili na krajské kolo.
            Výsledky našich chlapcov v B skupine:
            GJZ – CSŠCM 2 : 0
            GJZ – SOŠT 2 : 2, 3 : 2 po sn
            GJZ – GAGLS 1 : 1, 2 : 1 po sn
            V skupine B obsadilo mužstvo GJZ prvé miesto a vo finále si zmerali sily s víťazom skupiny A.
            Finále: GJZ – OA 1 : 0
            Všetkým chlapcom gratulujeme za úspešnú reprezentáciu školy a prajeme veľa šťastia na krajskom kole.

          • Extrémna krížová cesta 22.3.2024

          • Siahli sme na dno svojich síl. Odhodlanie vystriedalo zúfalstvo, úsmev slzy, vieru beznádej....ALE...s Božou pomocou modlitbou, vedomím, že EXTRÉMNU KRÍŽOVÚ CESTU obetujeme za rôzne úmysly, ale aj vzájomnou podporou...SME TO ZVLÁDLI. Bohu vďaka, že nám dal silu to absolvovať!

          • Deň Downovho syndrómu - prednáška 22.3.2024

          • 21.3. si každoročne pripomíname Svetový deň Downovho syndrómu. Pri príležitosti tohto dňa prijali pozvanie na GJZ Danka Pavlíková spolu so svojou sestrou Mariannou z Centra včasnej intervencie Dieťa do dlaní. Na prednáške sa s nami podelili o svoje skúseností z praxe, práve so zdravotne znevýhodnenými deťmi. Ďakujeme za cenné informácie a osvetu v tejto oblasti, aby ochota pomáhať inak obdareným detičkám a ich rodinám neustále napredovala v našej spoločnosti.

          • Biblická olympiáda 21.3.2024

          • Na GJZ sa konalo 21.3.2024 protopresbyterátne (okresné) kolo Biblickej olympiády. Našu školu reprezentoval a s náskokom prvé miesto obsadil tím v zložení Viliam Vaceľ, Tobias Hrabík a Patrik Mačoško. Chlapcom blahoželáme a prajeme veľa úspechov aj v archieparchiálnom (krajskom) kole.

          • Duchovná obnova pre členov školského parlamentu 22.2.2024

          • Členovia školského parlamentu 22.2. prerušili každodennú školskú rutinu a zúčastnili sa duchovnej obnovy v gréckokatolíckom kňazskom seminári v Prešove. Význam a zmysel pôstu im rozobral v dvoch katechézach o. Marek Kaľata, ktorý pôsobí ako špirituál bohoslovcov. Povzbudil študentov k vytrvalosti, odvahe realizovať svoje sny a túžby, pretože sa od nich neočakávajú 100% výkony, ale hlavne snaha a odhodlanie nevzdávať sa.

          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo 20.2.2024

          • Aj v tomto školskom roku sa naši žiaci zapojili do recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Stalo sa tak 20.2.2024. Tradične súťažili v prednese poézie a prózy, pričom výber súťažných textov bol vyslovene v ich vlastnej réžii. Zazneli texty slovenských i svetových autorov - súčasná epická próza s motívmi každodennosti i fantasy prvkami. Porota spomedzi súťažiacich v kategórii próza určila nasledujúce poradie: 1. miesto Júlia Čopanová (1.A), 2. miesto Ján Engel (2.A), 3. miesto sa porota rozhodla neudeliť. V kategórii poézia porota rozhodla o udelení iba 3. miesta pre Soňu Ďuraškovú (2.B). Výhercom blahoželáme a prajeme úspech aj v okresnom kole.

          • Súťaž v písaní esejí BISLA

          • V súťaží esejí pre stredné školy BISLA zaujala odbornú porotu naša Janka Boňková zo 4.B. Za svoju esej v anglickom jazyku, v ktorej sa zaoberala umelou inteligenciou v našich životoch, získala cenu rektora. Janke srdečne blahoželáme.

          • Erasmus+ mobilita žiakov GJZ v Nemecku 29.1.-9.2.2024

          • Morgen! Hallo! Guten Tag! Od 29.1. do 9.2.2024 študovalo vďaka programu Erasmus+ 5 žiakov Gymnázia sv. Jána Zlatoústeho na nemeckej škole BBS Vulkaneifel v Gerolsteine, v spolkovej krajine Porýnie-Falcko, len kúsok od Luxemburska. Malé mestečko Gerolstein leží v srdci hornatého regiónu Eifel, a tak mali naši žiaci vždy pred očami nádhernú scenériu. Žiaci trávili doobedia v škole, porovnávali náš a nemecký vyučovací systém, zlepšovali sa v nemeckom jazyku. Hneď v prvých dňoch predstavili svojim nemeckým spolužiakom naše mesto a školu. Aby im dali ochutnať aj to najlepšie zo slovenskej kuchyne, navarili pre nich v ich školskej kuchyni bryndzové halušky a napiekli pirohy. Šikovní boli – do voza aj do koča. Čas po škole využívali na spoznávanie okolia, miestnej kultúry a zvykov, ale aj na prechádzky po kopcoch, v ktorých pramení prírodná minerálna voda Gerolsteiner Sprudel. Exkurzia do najstaršieho mesta Nemecka, Trieru, bola pekným zážitkom. Obdivovali Porta Nigra, rímsku bránu z 2. storočia n. l., Katedrálu sv. Petra a vedľa stojaci, najstarší gotický chrám v Nemecku, Kostol Panny Márie (Liebfrauenkirche). Niektoré hostiteľské rodiny vzali žiakov aj do Kolína, Düsseldorfu, Koblenzu či k slávnemu pretekárskemu okruhu Nürburgring. Zaujímavým spoločným kultúrnym programom bola účasť na karnevalovom pochode v Densborne. Karneval je v tejto časti Nemecka veľká udalosť. Ľudia chodia v kreatívnych kostýmoch, spievajú, tancujú, rozhadzujú sladkosti. (Naši si nachytali statočne ). Často sa karnevalu hovorí aj piate ročné obdobie. Všetko je akési iné, bláznivé. Opäť sa potvrdilo, že študijné Erasmus+ mobility sú jedinečnou, super obohacujúcou skúsenosťou pre mladého človeka. Ďakujeme BBS Vulkaneifel, žiakom, rodičom a učiteľom za spoluprácu a starostlivosť o našich žiakov. Ak všetko vyjde podľa plánu, my privítame žiakov z BBS Vulkaneifel na našej škole na študijnom pobyte už tento školský rok v júni. Tešíme sa.
            PhDr. Daniela Babíková

            Barbora:
            Mne osobne dal pobyt v Nemecku veľmi veľa. Mala som možnosť zlepšiť sa v angličtine a nemčine, no taktiež som sa naučila byť zas o čosi viac samostatnejšia. Veľmi ma prekvapil ich školský systém a čiastočne aj spôsob života, akým žijú. Bola to veľmi dobrá skúsenosť vyskúšať si individuálny pobyt v cudzine, kde som väčšinu vecí musela riešiť sama a nespoliehať sa na ostatných. Určite však tieto dva týždne budú patriť k najnezabudnuteľnejším týždňom môjho života a som rada, že som dostala príležitosť.

            Viktória:
            Život v Nemecku bol pre mňa pestrým zážitkom spojeným s miestami ako Trier a Kolín. Štúdium v nemeckej škole mi umožnilo ponoriť sa do miestnej kultúry a nemeckej kuchyne, ktorú som s radosťou ochutnala. Ďalšou významnou časťou môjho pobytu bolo žitie vo veľkej rodine, čo pridalo do môjho nemeckého dobrodružstva ďalší rozmer. Taktiež som v Nemecku stretla mnoho nových ľudí, zúčastnila som sa na tradičnom nemeckom karnevale, ktorý bol pre mňa jedinečným zážitkom. Na túto mobilitu len tak ľahko nezabudnem a teším sa, keď nás naši hostia prídu navštíviť na Slovensko.

            Jaroslav:
            Erasmus+ projekt v Nemecku mi dal do života veľa nových skúseností, za ktoré som vďačný. Naučil som sa, ako sa zorientovať v cudzej krajine, ako sa dohovoriť a ako sa adaptovať na život niekde inde ako doma. Tento školský pobyt mi dal veľa životných ponaučení o tom, čo robiť a čo nerobiť, ako sa v kritických situáciách zachovať a nezachovať. Cením si túto príležitosť.

            Alex:
            Počas pobytu v Nemecku som spoznal množstvo nových ľudí a vytvoril si nezabudnuteľné zážitky. Okrem toho som sa zlepšil ako v angličtine, tak aj v nemčine. Naučil som sa zvládať nové situácie a prispôsobiť sa novému prostrediu.

            Margaréta:
            Pobyt v Nemecku bol pre mňa nezabudnuteľným zážitkom. Spoznala som veľa skvelých ľudí a oboznámila sa s nemeckým školským systémom. Najkrajšie zážitky som si odniesla z miestneho karnevalu, vďaka ktorému som mohla nakuknúť do výnimočných tradícií Nemcov. Myslím, že som tu ochutnala všetky druhy párkov, ale samozrejme aj iné nemecké špeciality. Som veľmi vďačná, že som bola vybraná do tejto mobility, pretože ma to prinútilo viac začať používať cudzie jazyky v bežnej komunikácii. Zároveň predo mnou stojí ďalšia výzva - zlepšiť si svoju konverzáciu v cudzom jazyku. Už teraz sa teším na opätovné stretnutie s mojimi novými nemeckými rovesníkmi v júni.

          • Školské kolo Geografickej olympiády 16.2.2024

          • 13 študentov GJZ si 16.2.2024 zmeralo sily v školskom kole Geografickej olympiády kategórie Z. Víťazom sa stal Patrik Mačoško z 1.A. Na druhom mieste, s rovnakým počtom bodov, skončil Šimon Stanko (4.B) a v tesnom závese za ním, na treťom mieste, Šimon Jaroš (2.B). Blahoželáme a prajeme veľa šťastia na krajskom kole.

          • Beseda o trestnom zákone 14.2.2024

          • 14.2.2024 sa študenti spoločensko-vedného seminára (4.A/5.B) zúčastnili na besede o trestnom zákone a kriminalite u mladistvých, ktorú viedla príslušníčka policajného zboru v Humennom, Katarína Harvaníková.

          • Vernisáž výstavy Bianky Polovkovej 13.2.2024

          • BIANKA POLOVKOVÁ je nielen šikovná a múdra maturantka, ale aj talentovaná umelkyňa, ktorá včera mala svoj veľký deň. Sninský kaštieľ jej ako začínajúcej maliarke poskytol priestor na svoju prvú výstavu s názvom "Začínam". Bianka v nej prezentuje svoje prvotiny, ale aj súčasnú tvorbu, žánrovo ani druhovo nie je monotematická, naopak veľmi pestrá. Bianke ďakujeme za krásny zážitok a prajeme jej, aby ju tvorivá múza sprevádzala naďalej, pretože nie je nič krajšie, ako mať radosť zo svojej práce a tešiť tým aj iných.

          • Metodický deň 29.1.2024

          • Metodický deň učiteľov s arcibiskupom a metropolitom Jonášom sa uskutočnil v Gréckokatolíckom kňazskom seminári blahoslaveného biskupa Pavla Petra Gojdiča v Prešove.

          • Študijný pobyt v Nemecku 27.1.-9.2.2024 2

          • Študenti GJZ priniesli vďaka Erasmu+ kúsok Slovenska do nemeckého Gerolsteinu. Tradičné jedlá, ktoré ich šikovné ruky pripravili, všetkým chutili. Nemohla chýbať ani zaujímavá prezentácia o našej krajine, meste a škole.

          • Študijný pobyt v Nemecku 27.1.-9.2.2024

          • 27. januára 2024 vycestovalo 5 žiakov GJZ na dvojtýždňový študijný pobyt Erasmus+ do Nemecka. Študovať budú na BBS Vulkaneifel Gerolstein, v spolkovej krajine Porýnie-Falcko. Hneď v nedeľu po príchode šli naši žiaci so svojimi novými rodinami na výlet, alebo spoznávali okolie. V pondelok prvýkrát navštívili školu a zažili vrúcne prijatie vedením, učiteľmi aj žiakmi. Po prehliadke školy, kde ich zaujali aj odborné učebne pre murárov, stolárov, elektrikárov či kuchárov, sa už naši žiaci pripojili k svojim hosťujúcim žiakom, ktorí študujú na gymnáziu. "Tešíme sa na všetko, čo nás čaká".

          • Radosť rozdávaním rastie

          • Predvianočný finiš na GJZ sa nesie v obdarovaní. Vďaka štedrosti našich žiakov bude mať 9 rodín v núdzi krajšie Vianoce. Triedne kolektívy im 20.12.2023 pripravili krabice plné potravín, drogérie, ale aj drobností. Tieto veci, darované z lásky, potešia a zahrejú pri srdci. Naši študenti nezabudli obdarovať svojich spolužiakov, či kamarátov vo vianočnej pošte. Bodku za dnešným krásnym dňom dal spoločný tradičný punč školského parlamentu, pri ktorom sme si rozdali darčeky od našich tichých priateľov. Za všetko veľkéééé ĎAKUJEME.

          • Deň otvorených dverí 14.12.2023

          • Pri príležitosti 25. výročia založenia GJZ sme 14.12.2023 otvorili dvere nášho gymnázia pre všetkých našich priaznivcov a uchádzačov o štúdium, aby aj oni zažili rodinnú a príjemnú atmosféru na škole. Bohatý program spojený s prehliadkou školy si vychutnalo viac ako 140 návštevníkov. Ďakujeme všetkým, ktorí k nám zavítali, ale aj našim študentom a učiteľom za prípravu dnešného DOD.

          • Školenie Grow with DofE 8.12.2023

          • Sme hrdí na to, že z našich dofákov vyrástli ambasádori a z ambasádorov vedúci programu DofE. Simona a Damián, plnohodnotní vedúci na GJZ, sa v piatok 8.12.2023 zúčastnili školenia Grow with DofE and VSE. “Toto stretnutie nám ponúklo príležitosť pre výmenu skúseností a pochopenie rôznorodosti pohľadov vo viacerých vekových skupinách. Prednáška od YouthWatch nám pomohla lepšie porozumieť potrebám a hodnotám starších a mladších generácii, aby sme do budúcnosti mohli byť lepšími vedúcimi a motivovali našich dofákov čo najefektívnejšími metódami.”
            Simona Šepeľová

          • Vianočné trhy v Budapešti 7.12.2023

          • Naši prváci si spolu so svojimi triednymi učiteľkami užili vo štvrtok 7.12. nádhernú atmosféru predvianočnej Budapešti. Prezreli si významné pamiatky starého mesta a strávili spoločne čas na vianočných trhoch.