• Exkurzia v Prešove 18.4.2024

          • Seminaristi z dejepisu a prváci sa spojili, aby spoločne pátrali po histórii judaizmu v synagóge v Prešove a po svojich gréckokatolíckych koreňoch v Katedrále sv. Jána Krstiteľa. Synagóga, turínske plátno, krypta v katedrále, arcibiskupské múzeum, ale aj spoločná modlitba pri hrobe našich blahoslavených biskupov P. P. Gojdiča a V. Hopka zanechali v našich študentoch hlboký duchovný a kultúrny zážitok.

          • Literárna súťaž OZ Prekroč svoj tieň

          • 11. apríla 2024 naša škola privítala vzácnu návštevu – riaditeľku Občianskeho združenia Prekroč svoj tieň Mgr. Lenku Jallah, PhD. OZ vyhlásilo 3. ročník celoslovenskej súťaže, pod odbornou garanciou spisovateľa, jazykovedca a vysokoškolského pedagóga doc. PhDr. P. Karpinského, PhD. Téma súťaže – Môj hrdina (umelecký opis), oslovila aj našich študentov. Zo všetkých prác v celoslovenskom kole, a nebolo ich málo, sa odbornej porote zapáčila aj práca našej študentky Simony Šepeľovej (4.B) , ktorá získala špeciálnu cenu – Cenu riaditeľky OZ Mgr. Lenky Jallah, PhD., a preto ju ona sama prišla Simone osobne odovzdať. Spomedzi cien, ktoré Simona dostala, vyzdvihneme hlavne možnosť ďalšej spolupráce s OZ, a to v publikačnej činnosti, nakoľko, ako Mgr. Lenka Jallah, PhD. povedala, myšlienky našej študentky ju natoľko oslovili svojou zrelosťou, vnútorným nastavením a vnímaním sveta, že pri čítaní jej súťažnej práce sa v mnohých smeroch s ňou, so samotnou autorkou, stotožňovala. Z úspechu sa úprimne tešíme.

          • Biblická olympiáda - archieparchiálne kolo 16.4.2024

          • Archiparchiálne (krajské) kolo Biblickej olympiády sa konalo 16.4.2024 v Gréckokatolíckom kňazskom seminári v Prešove, za prítomnosti otca arcibiskupa Jonáša. Našu školu reprezentovali Viliam Vaceľ, Patrik Mačoško a Tobias Hrabik pod vedením sr. Antónie. Srdečne im blahoželáme k získaniu druhého miesta.

          • Absolventi na besede na GJZ 12.4.2024

          • 12.4.2024 sme na GJZ pozvali našich absolventov Lenku, Erika a Jakuba, aby sa ako čerství vysokoškoláci podelili s maturantmi o informácie týkajúce sa nielen vysokej školy, ale aj so životom vysokoškoláka. Ďakujeme im za ich čas, ale hlavne za cenné rady.

          • Prednáška v rámci cyklu Viem, rozumiem 8.4.2024

          • Ako rozpoznať pravdivú a zavádzajúcu informáciu v mediálnom priestore?
            Séria prednášok z cyklu Viem, rozumiem, ktorú v rámci projektu Mesta kultúry 2024 realizuje Vihorlatská knižnica v Humennom, pokračovala témou Ako rozlíšiť pravdu od lži. Pavol Lacko z Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť priblížil v pondelok (8.4.2024) žiakom Gymnázia sv. Jána Zlatoústeho pojmy ako misinformácia, dezinformácia, hoax, fake news, deep fake či AI – umelá inteligencia. Na konkrétnych príkladoch ilustroval, ako daná definícia vyzerá v praxi a ako ju rozpoznať, odlíšiť. Študenti sa zároveň učili pracovať s verejnými zdrojmi a s vyhľadávaním informácií na internete. Podujatie je súčasťou projektu Mesta kultúry 2024, ktoré z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
            Mesto Humenne - MsU
            Prešovský samosprávny kraj
            Vihorlatská knižnica v Humennom
            Gymnázium sv. Jána Zlatoústeho - GJZ

            #humennejeumenie #mestokultury2024 #viemrozumiem #literatura #vzdelavanie

          • Knižná výzva - marec 2024

          • Na GJZ sa číta a veľa sa číta aj v anglickom jazyku. Preto ŠP v mesiaci marec vyhlásil knižnú výzvu, v ktorej žiaci mali napísať recenziu na knihu, ktorú prečítali, zavesiť to na nástenku a aj takouto formou ju odporučiť spolužiakom. V piatok ŠP vyžreboval výherkyňu 15 eurovej poukážky do Panta Rhei. Ďakujeme všetkým zúčastneným a Nele z I.B blahoželáme.

          • Okresné kolo vo florbale dievčat 5.4.2024

          • Dňa 5.4.2024 sa konalo okresné kolo vo florbale dievčat stredných škôl. Naše šikovné florbalistky z GJZ podali skvelé výkony. V konkurencii 7 stredných škôl sa prebojovali až do finále, v ktorom tesne prehrali s GAGLS 0:1. Ďakujeme za našu reprezentáciu a vybojované krásne 2. miesto.

          • Lyžiarsky kurz GJZ Jasná 2024

          • V dňoch od 18. do 22. marca 2024 absolvovali naši druháci lyžiarsky kurz v Jasnej, v Nízkych Tatrách. Každé ráno so svojimi inštruktormi, učiteľmi GJZ, vyrážali z Chaty Kosodrevina, na úpätí južnej strany Chopku, na slnkom zaliate svahy. Nádherné počasie, nočný mráz, kvalitné zjazdovky, atmosféra Chaty Kosodrevina podporovali lyžiarsky pokrok každého účastníka. Bol to nádherne strávený a požehnaný týždeň vo vysokohorskom prostredí.