• Erasmus+ Job shadowing v Alicante 2

          • Holá! Náš Erasmus+ Job shadowing sa skončil, sme späť doma. Týždeň sme strávili s učiteľmi a žiakmi na škole IES Haygón v San Vicente del Raspeig, Alicante. Pozorovali sme prácu žiakov na hodinách, prístup učiteľov a ich metódy práce. Škola ponúka multilingválny program, v ktorom sa žiaci učia predmety v španielčine, angličtine a valenciánčine. Musíme uznať, že im to šlo výborne.

            Po čase strávenom v škole sme za horúceho počasia spoznávali miestnu kultúru a sprevádzaní miestnymi obyvateľmi sme videli a ochutnali to najlepšie – promenádu Explanada de España, pláž El Postiguet, hrad Santa Barbára, prístav, flamenco vystúpenie, tapas, paellu, tortillu, churros 😊 Stali sme sa aj expertkami na miestnu električkovú sieť. Výsledok tejto pracovnej cesty je veľmi obohacujúci a všetko, čo sme sa dozvedeli, sa budeme snažiť odovzdať svojim kolegom a žiakom na hodinách.

            PhDr. Babíková:
            Na hodinách angličtiny som si všímala metódy práce učiteľov na rozvoj mäkkých zručností žiakov – kooperácia, kreativita, komunikácia a kritické myslenie. Videla som mladších žiakov tvoriť letáky o svojom meste s využitím programu Canva, starších žiakov prezentovať a odôvodňovať svoj názor na aktuálne spoločenské témy. Učitelia motivovali žiakov využitím metód ako role-plays, plickers, quizizz, escape rooms, či taboo words. Žiaci trávia jednu hodinu v týždni v jazykovom laboratóriu, kde si opakujú učivo online. Baví ich to viac ako vypĺňanie pracovných listov a zároveň šetria životné prostredie. Na tejto španielskej škole nie sú zapojení do programu Erasmus+, ale chceli by byť. Takže aj my sme sa podelili s nimi o naše skúsenosti a veríme, že aj naďalej budeme spolupracovať na ďalších projektoch. Opäť raz jedna úžasná Erasmus+ skúsenosť. Ďakujem!

            PaedDr. Vašková:
            Počas týždenného pozorovania učiteľov vyučujúcich biológiu som mala možnosť zažiť rôzne organizačné formy práce (individuálna, skupinová). Najzaujímavejšou skupinovou aktivitou bolo pozorovanie žiakov pracujúcich na projekte tvorby kompostu. Učitelia sa v úvode hodiny snažili motivovať svojich žiakov napríklad motivačným rozprávaním (Legenda o obrovi). Pri vysvetľovaní a opakovaní učiva sa učitelia opierali o inovatívne digitálne pomôcky. Vyučovacie hodiny boli obohatené rôznymi jednoduchými pozorovaniami a pokusmi, na ktoré si žiaci priniesli pomôcky (dôkaz škrobu). Ďakujem za príležitosť zúčastniť sa takejto formy pozorovania a dúfam, že nadobudnuté poznatky, ktoré sa chystám využiť v praxi, budú prínosom nielen pre mňa, ale aj pre našich žiakov.

          • Erasmus+ Job shadowing v Alicante 1

          • V sobotu 11.3. sa začala naša cesta do španielskeho Alicante v rámci programu Erasmus+ KA1. Štyri GJZ žiačky Zoja, Nina, Janka a Soňa strávia 2 týždne na strednej škole IES Haygón v San Vicente del Raspeig s cieľom zlepšiť si španielčinu, spoznať španielsky vzdelávací systém, miestnu kultúru a nadviazať nové priateľstvá. Zároveň, dve angličtinárky (PhDr. Babíková, PaedDr. Vašková) budú týždeň pozorovať svojich španielskych kolegov pri vyučovaní predmetov, najmä anglický jazyk, literatúra, komunikácia, biológia a ekológia v anglickom jazyku. Tešíme sa na všetko, čo nás čaká a čo sa naučíme.

          • Divadelné predstavenie v Košiciach 3.3.2023

          • Piatok pred jarnými prázdninami cestovali bilingválni študenti GJZ za kultúrou do Košíc. Satirickú novelu Georga Orwella - Animal Farm (Zvieracia farma), ktorá je pre našich bilingvistov povinnou literatúrou, si mohli pozrieť v skvelej dramatizácii TNT Theatre Britain. Vynikajúce výkony anglicky hovoriacich hercov im zabezpečili krásny kultúrny zážitok a postarali sa o to, že sa im obsah a odkaz diela ešte hlbšie vryje do pamäti.
            https://www.english-theatre.cz/animal-farm.html

          • Online projektové stretnutie Vyšehradský fond 1.3.2023

          • V stredu 1.3. sme pilotným online stretnutím odštartovali náš nový medzinárodný projekt, ktorého nosnou témou je efektívna komunikácia. Študenti našej partnerskej poľskej školy Liceum Smart High nám predstavili svoju školu a rodné mesto Zamość. My sme ich zas previedli životom na našom gymnáziu. Už teraz sa tešíme na naše prvé osobné stretnutie v závere mesiaca, kedy vďaka grantu Vyšehradského fondu vycestujeme do Poľska, aby sme sa v komunikácii ešte viac zdokonalili.

          • Maslenica 23.2.2023

          • Maslenica? Obľúbený ruský sviatok na prelome zimy a jari. Tradíciu tohto sviatku spoznali študenti na hodine ruského jazyka. Ďakujeme študentom 4.A, ktorí celý program pripravili a študentom 3.A a 3.B za spoluprácu.

          • Geografická olympiáda - školské kolo 17.2.2023

          • 17.2.2023 sa konalo školské kolo geografickej olympiády v kategórii Z. Zúčastnilo sa ho 10 žiakov, pričom až 9 z nich sa stalo úspešnými riešiteľmi a dvaja najlepší postupujú na krajské kolo, ktoré sa bude konať 24.3. Prvenstvo spomedzi všetkých patrí Matúšovi Mačoškovi (4.A), na druhom mieste skončil Roman Szabó (2.B) a na treťom Filip Jalč (2.B). Blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalšom kole.

          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo 20.2.2023

          • „Skutočná literatúra má v skutočnosti iba jeden zmysel: alebo umožniť čitateľom, aby sa ešte viacej tešili zo života, alebo im umožniť, aby ho ľahšie znášali.“ (André Gide)
            Krásu umeleckého textu nám v pondelok, 20. 2. 2023, sprostredkovali žiaci GJZ v školskom kole súťaže Hviezdoslavov Kubín. Opäť sa potvrdilo, že umenie má silu povzbudiť, potešiť, vyčariť úsmev či prinútiť človeka zamyslieť sa nad hodnotami života. Ani v tomto školskom roku to porota s výberom postupujúcich žiakov nemala ľahké – znovu rozhodovali iba „detaily“. Spomedzi 13 účastníkov rozhodla a do vyššieho – okresného – kola vybrala v kategórii poézia Nelu Tamaru Todákovú (3.B) a v kategórii próza Jána Engela (1.A) – títo žiaci sa vo svojich kategóriách umiestnili na 1. mieste. Ďalšie umiestnenia v kategórii poézia: 2. miesto Emma Rosičová (3.B), 3. miesto Sofia Babjaková (1.A) a Lucia Kožinová (3.A). V kategórii próza 2. miesto Ondrej Ščepanik (2.A), 3. miesto sa porota rozhodla neudeliť. Ešte raz postupujúcim žiakom blahoželáme a prajeme veľa úspechov v okresnom kole.
            HM

          • Krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku 16.2.2023

          • Vo štvrtok 16.2.2023 sa v Prešove uskutočnilo krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku. V kategórii 2C1 sa naša úžasná Emma Čičaková z 3.B umiestnila na krásnom 3. mieste. Sme šťastní, hrdí, Emme gratulujeme a ďakujeme za peknú reprezentáciu školy. DB

          • Beseda o besede 13.2.2023

          • "Beseda o besede". Pilotné, úžasné inšpiratívne stretnutie so Zuzkou Švecovou, ktorá pracuje vo Vihorlatskej knižnici...sme jej vďační, že k nám prišla a podelila sa s nami o svoje skúsenosti a poradila nám ako správne a kreatívne viesť besedu.

          • Beseda s prekladateľkou Európskej komisie 9.2.2023

          • Pri príležitosti vyhlásenia výsledkov súťaže Juvenes Translatores navštívila našu školu Barbora Tricoire, prekladateľka Európskej komisie. Po stretnutí s ocenenými študentkami GJZ, venovala svoj čas širokému okruhu bilingválnych študentov, ktorých zaujala jej profesia. Pani Tricoire im priblížila náplň práce prekladateľa a tlmočníka, podelila sa o svoje skúsenosti a poskytla im cenné rady, ktoré budú môcť využiť pri ďalšej profesijnej orientácii.

          • Víťazstvo v súťaži Juvenes Translatores

          • VÝNIMOČNÝ ÚSPECH SIMONY ŠEPEĽOVEJ!
            Súťaž mladých prekladateľov Juvenes Translatores organizovaná Európskou komisiou už pozná svojich víťazov. Z každej krajiny EÚ porotcovia vybrali jeden preklad, ktorý bol podľa nich najlepší, pokiaľ ide o presnosť, plynulosť a tvorivosť. Sme hrdí na to, že na Slovensku to bol preklad našej SIMONY ŠEPEĽOVEJ z 3.B. Túto úžasnú správu jej prišla oznámiť Barbora Tricoire z Európskej komisie. Dôkazom toho, že o šikovných študentov na GJZ nie je núdza, svedčí aj fakt, že ďalším dvom: SANDRE FEDOROVEJ (3.B) a DIANE DOLEŽIOVEJ (4.B) boli udelené za ich preklady čestné uznania, čo je druhé najvyššie možné ocenenie v súťaži Juvenes Translatores. Samotnú cenu si Simona prevezme v sídle EK v Bruseli, počas jej trojdňového pobytu v závere marca. Srdečne blahoželáme a prajeme šťastnú cestu do Bruselu !
            E.J.

          • Sviatok Stretnutia Pána 2.2.2023

          • Na sviatok Stretnutia Pána sme na našej škole privítali vzácneho hosťa, bývalého exorcistu, o. Ľubomíra Petrička. Vo svojej homílii, či pri besede nám dal návod, ako dobrom premáhať zlo. Povzbudil nás, aby sme zotrvávali v pravej láske a pokore pred Bohom. Po programe v chráme svoj čas venoval ešte našim maturantom, s ktorými sa rozprával najmä o vzťahoch, žiarlivosti, či výchove dieťaťa v láske. Ďakujeme o. Ľubovi za hodnotné myšlienky a nášmu duchovnému správcovi, o. Jánovi, za sprostredkovanie.

          • Žiaci sa stali učiteľmi

          • 31. január 2023 sa na GJZ sa niesol v znamení včerajšieho sviatku, dňa učiteľov cirkevných škôl. Žiaci sa svojim učiteľom chceli poďakovať za ich prácu, a tak si dnes s nimi vymenili pozíciu. Učitelia zasadli do školských lavíc a žiaci učili. Učil sa dejepis, náboženstvo (aj v anglickom jazyku), biológia, matematika, telesná výchova, ale aj anglický jazyk. Bola to výborná skúsenosť pre tých, ktorí uvažujú nad učiteľským povolaním. Všetkým dnešným vyučujúcim ďakujeme za odvahu a ochotu pripraviť si hodinu pre svojich spolužiakov z lásky k svojim učiteľom.

          • Súťaž Vianočný príbeh

          • Naši žiaci sa v priebehu decembra zapojili do súťaže Vianočný príbeh, ktorú pod záštitou mesta zorganizovalo OZ HumnoArt a Kníhkupectvo Na Korze. Vytvorili vianočné príbehy vo forme haiku. V 17 slabikách rozdelených do 3 veršov (5-7-5) ukázali svoju kreativitu, dôvtip a vtip. 28.12.2022 sa autori najkrajších príbehov všetkých kategórií stretli v priestoroch Vihorlatskej knižnice v Humennom na oficiálnom vyhodnotení, kde svoje víťazné haiku prečítali a boli obdarení cenami. Medzi našimi ocenenými autormi boli Viktória Uhrinová, Tamara Žalobínová, Daniel Hostiňák, Jakub Krško, Erika Majerníková a Diana Tomčišáková. Srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu. DB

          • Radosť rozdávaním rastie

          • Štedré srdcia našich študentov prispeli k tomu, že 9 rodín z nášho mesta bude mať veselšie, štedrejšie Vianoce. Počas niekoľkých týždňov spoločne v triedach zbierali potraviny, drogériu a kozmetiku, ktorú dnes odovzdali pracovníkom arcidiecéznej charity v Humennom. Je úžasné a obdivuhodné, že mladým ľuďom nie je ľahostajný osud iných, tých, ktorí možno žijú vedľa nich a nemajú to v živote také jednoduché. Nemusíme robiť všetci všetko, stačí, ak každý urobí to, pre čo je povolaný... Sme radi, že aj takto pred vianočnými sviatkami prijali študenti GJZ úlohu stať sa malým kúskom vďačného projektu, z ktorého vzišiel nádherný obraz štedrosti, empatie... GJZ rodinu tvorí takmer 250 rôznych členov, každý z nich je výnimočný, každý z nich je dôležitý, potrebný, každý z nich je súčasťou krásneho puzzle obrazu - keby čo i len jeden kúsok chýbal, obraz by nebol kompletný... Človek sám veľa nezmôže. Spoločne dokážeme oveľa viac - 250 kúskov puzzle môže vytvoriť krásny obraz, 250 kvapiek vody v pohári, osvieži smädného. Nech sú tieto sviatky sviatkami štedrosti, požehnania pre všetkých, ktorí svojou troškou prispeli, nech ich Pán tisícnásobne odmení, lebo, ako hovorí Písmo: Dávajte a dajú vám: mieru dobrú, natlačenú, natrasenú, vrchovatú vám dajú do lona. Lebo akou mierou budete merať vy, takou sa nameria aj vám. (Lk 6, 38).

          • Sviatok sv. Mikuláša 6.12.2022

          • GJZ žije predvianočnou náladou. Svätého Mikuláša dnes študenti privítali v krásne vyzdobených triedach, na chodbe sa podával nealko punč, rozdávala sa vianočná pošta a všetci sa tešili z milých darčekov. Niektoré triedy sa predsa len tešili o niečo viac, pretože boli za výzdobnú dokonca ocenené. Prvé miesto porota udelila triede 4.B, druhá skončila 1.A a tretia trieda 1.B.

          • Olympiáda v anglickom jazyku - školské kolo

          • V dňoch 23. a 24.11.2022 sa žiaci GJZ zapojili do školského kola Olympiády v anglickom jazyku. V troch kategóriach sa ich do súťaže zapojilo spolu 38. Po testovej časti najlepší žiaci z každej kategórie pokračovali v opise vizuálnych podnetov a konverzačných situáciách. Víťazom kategórie 2A sa stal Filip Radik (I.A), v kategórii 2B zvíťazil Matúš Bačík (IV.A) a prvé miesto v kategórii 2C1 získala Emma Čičaková (III.B). Všetkým trom víťazom blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalších kolách súťaže.
            Podrobné umiestnenie:


            Kategória 2A - 1. a 2. ročník štvorročný odbor
            1. miesto: Filip Radik I.A
            2. miesto: Alex Mučička II.A
            3. miesto: Oliver Findrik II.A


            Kategória 2B - 3. a 4. ročník štvorročný odbor
            1. miesto: Matúš Bačík IV.A
            2. miesto: Štefánia Geršíová III.A
            3. miesto: Ladislava Gajdošová III.A


            Kategória 2C1 - bilingválny odbor
            1. miesto: Emma Čičaková III.B
            2. miesto: Erik Szabó V.B
            3. miesto: Damián Čopík IV.B

          • Školské majstrovstvá v šachu SŠ 29.11.2022

          • 29.11.2022 sa v priestoroch klubu Šachy Reinter uskutočnili Školské majstrovstvá okresov Humenné, Snina a Vranov n/T. v šachu stredných škôl a osemročných gymnázií, na ktorých sa zúčastnilo 8 stredných škôl. Našu školu reprezentovali Daniel Hostiňák z V.B a Adriana Tichá zo IV.B, ktorá získala v kategórii dievčat 2. miesto a postupuje na krajské kolo. Daniel Hostiňák získal v konkurencii 30 šachistov výborné 5. miesto.
            Podrobná správa na www.humenne.sk
            Foto Šachy Reinter

          • Súťaž Best In English 30.11.2022

          • Best In English je celosvetovo najväčšia online súťaž pre študentov anglického jazyka. Každoročne si v nej stredoškoláci porovnávajú svoje jazykové zručnosti. 30.11. 2022 si 12 našich bilingvistov overilo svoje schopnosti a spomedzi nich sa Best In English na GJZ stal Marián NEMEŠ z 5.B.

          • Súťaž Juvenes Translatores 24.11.2022

          • 24.11.2022 sa na GJZ opäť konala súťaž mladých prekladateľov organizovaná Európskou komisiou - JUVENES TRANSLATORES. 17 roční študenti zo všetkých krajín EU v nej ukázali svoje jazykové zručnosti a medzi nimi aj 5 našich mladých prekladateliek. Dievčatá si s anglickým textom poradili výborne a my veríme, že sa ich tvorivé práce budú porotcom páčiť.