• Športový deň 15.11.2022

          • Dňa 15.11.2022 sa po dvojročnej pauze konal obľúbený futsalový turnaj „O pohár GJZ“. O túto trofej sa uchádzalo osem triednych tímov z Gymnázia sv. Jána Zlatoústeho a jeden výberový tím Strednej zdravotníckej školy v Humennom. Po tuhých bojoch v základných skupinách postúpila do finále trojica z prvých miest. Finálové súboje boli napínavé, ale v duchu Fair play. Na treťom mieste sa umiestnil kolektív triedy 2.A, druhé miesto si vybojovala trieda 3.B a víťazstvo získal tím zo Strednej zdravotníckej školy. V rámci tohto dňa si Školský parlament GJZ pripravil sprievodnú aktivitu venovanú zdravej výžive. Ďakujme všetkým zúčastneným a tešíme sa na ďalšie športové podujatia.

          • Sviatok školy 14.11.2022

          • Deň 14.11.2022 bol obzvlášť radostným dňom na GJZ - slávili sme sviatok nášho patróna, sv. Jána Zlatoústeho. Na prvých dvoch hodinách sa triedne kolektívy oboznamovali so životom a odkazom bl. Carla Acutisa a v ich závere porovnali svoje poznatky formou Kahoot kvízu. O desiatej program pokračoval vo farskom chráme, kde k nám zavítal o. František Sochovič, ktorý slúžil spolu s duchovným správcom o. Jánom Frandoferom sv. liturgiu. V homílii všetkých povzbudil, aby nežili pretvárku, ale boli úprimní pred Bohom. Povzbudení Božím slovom a Eucharistiou program pokračoval rozjímavým pásmom mladých - našich študentov, ktoré dopĺňal spev gospelových piesni zboru pod vedením sr. Antónie. Bohu vďaka za požehnaný čas i za 24 školských rokov existencie Gymnázia sv. Jána Zlatoústeho.

          • Exkurzia Florencia-Rím-Assisi 6.11.-11.11.2022

          • VENI, VIDI, VICI, I VENIET (prišiel som, videl som, odchádzam a prídem). Čo nové v Ríme, Florencii alebo Assisi? Odpoveď na túto otázku sme, my, študenti GJZ, spoznali, a to počas exkurzie v týchto troch mestách, v dňoch 6. - 11. 11. 2022. Sprevádzali nás duchovný otec Peter Paľovčík a pani učiteľky PaedDr. Lucia Švecová, Mgr. Andrea Bazárová, PhDr. Daniela Babíková a Mgr. Henrieta Mandzáková. Začali sme v nedeľu na poludnie odchodom z Humenného. Čakala nás dlhá cesta cez Maďarsko, Slovinsko až do Talianska, kde nás v pondelok ráno očakávala krásna Florencia so svojou veľkolepou Bazilikou Santa Maria Novella, odkiaľ sme pokračovali do ohromujúcej katedrály Santa Maria del Fiore s nádherným výhľadom na mesto z vysokej veže a ešte vyššej kupoly. Posledná zastávka bola pri Palazzo Piitti. Druhý deň nás hneď zrána uchvátil Vatikán, najmä Bazilika sv. Petra a jej kupola, na ktorú si to všetci s chuťou či nechuťou vyšliapali. Ďalej po moste pod obrovským Anjelským hradom cez Piazza Navona s Fontánou štyroch riek až k Panteónu, vo vnútri ktorého sme si hlasno overili, že v ňom naozaj nie je ozvena. Po obede a výbornej zmrzline nasledoval Stĺp Marca Aurélia s výjavmi bojov aj na Slovensku, očarujúca Fontana di Trevi, v ktorej skončili mince tých, ktorí ju túžia vdieť ešte raz. Preteky na Španielskych schodoch nesmeli chýbať rovnako ako fotka Mussoliniho balkónu pri Benátskom námestí. Večer domov po Via dei Condotti – najdrahšej uličke mesta. Nasledujúce ráno nám svoje dvere otvorila Bazilika sv. Paula za hradbami mesta. Deň pokračoval v bazilike San Giovanni di Florentini, pri ohromnom Koloseu a v bazilike Santa Maria Maggiore či v Lateránskej bazilike. Pripomenuli sme si aj veľkomoravskú tradíciu – pozreli sme si kláštor, v ktorom 14. februára 869 odišiel do večnosti sv. Cyril. Týždeň ubehol ako voda... V deň odchodu sme sa ešte zastavili v pútnickom meste Assisi, v Bazilike sv. Františka z Assisi, kde sa nachádza aj hrobka sv. Františka. Malebné mestečko, typicky talianske, svojimi uličkami pozývalo k oddychu. Bohu vďaka za celý strávený čas, za slnkom zaliate miesta, teplo i krásu, ktoré sme smeli okúsiť. Všetky nami navštívené miesta prekypovali čarovnou atmosférou a my sme vďační za to, že sme sa jej mohli nadýchať v plnosti. Cestou domov nám na tvári poihrával spokojný úsmev – hoci unavení, predsa šťastní, že sme boli, videli a veríme, že ešte niekedy inokedy prídeme...
            Elena Bačíková

          • Projekt Záložka do knihy spája školy

          • Aj tento školský rok sa naša škola zapojila do celoslovenského projektu "Záložka do knihy spája slovenské školy". GJZ bolo jednou zo 172 škôl, ktorá vyrábala záložky na tému: “Najlepší fantasy príbeh podľa mňa vyzerá takto…" pre partnerskú školu, ktorou sa tento rok stalo Gymnázium M. Kováča z Banskej Bystrice. Veríme, že záložky potešili minimálne tak, ako nás.

          • Konferencia Better Together 4.11.-5.11.2022

          • Štyri učiteľky GJZ sa 4.-5. novembra 2022 zúčastnili medzinárodnej konferencie Better Together v Bardejovských Kúpeľoch. Vystúpilo na nej mnoho fundovaných pedagógov z Británie. Azda najvzácnejším hosťom bol profesor prestížnej University College London - Jacek Brant. Cieľom tohto inšpiratívneho stretnutia bolo poukázať na to, že spoluprácou (či už v rámci školy, alebo medzi školami) dokážeme viac. Naše učiteľky preto hneď využili konferenciu na nadviazanie nových kontaktov. Ďakujeme za túto príležitosť organizátorovi, ktorým bolo Gymnázium sv. Jána Bosca v Bardejove.

          • Slávnostná recepcia DofE 27.10.2022

          • Čím je výnimočné GJZ? V školskom roku 2022/23 sa do Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu (DofE) prihlásilo neuveriteľných 37 mladých ľudí, čo je viac ako 16 % študentov GJZ. Z toho dôvodu dostalo naše Miestne centrum DofE pozvanie na slávnostnú recepciu u britského veľvyslanca Nigela Bakera. 27.10.2022 vedúca programu Mgr. Ema Jarošová, spolu s ďalšími 20 vedúcimi z rôznych kútov Slovenska zažila milé a srdečné prijatie v rezidencii veľvyslanca v Bratislave. Od riaditeľa DofE na Slovensku Miloša Ondrášika, ale aj od samotného pána veľvyslanca prijali poďakovanie za ich obetavú prácu a povzbudenie do ďalšej činnosti. Sme radi, že GJZ môže byť súčasťou programu, ktorý všestranne rozvíja mladých ľudí. Zároveň sme hrdí na našich ambicióznych študentov, ktorých záujem o DofE každým rokom narastá. E.J.

          • Okresné kolo vo florbale SŠ 26.10.2022

          • Dňa 26.10.2022 sa konalo okresné kolo vo florbale stredných škôl. GJZ reprezentovalo družstvo chlapcov v zložení: Jasík, Feciškanin, Petija, Jalč, Szabó, Zápotocký, Taňkoš, Gavaľa, Holováč, Andrejco, Mikita, Kepič. Chlapci v konkurencii ôsmich škôl obsadili konečné 4. miesto.

          • Duchovná obnova I.B 25.10. - 26.10.2022

          • JEDEN PRÍBEH MENÍ PRÍBEHY MNOHÝCH. Blahoslavená Anka Kolesárová - jednoduché dievča z východoslovenskej dedinky Vysoká nad Uhom, síce prežila krátky život, pretože ako 16 ročná zomrela pri obrane čistoty, predsa jej život zasiahol do životných osudov mnohých. Jej príbeh zmenil a mení príbehy mnohých. V dňoch od 25.-26.10. mohli aj študenti 1.B na pútnickom mieste bl. Anky Kolesárovej vo Vysokej nad Uhom načerpať z jej odkazu. Vzťahy, hodnoty, láska, uzdravenie... to boli hlavné témy duchovnej obnovy. Adorácia, či Sv. Omša boli časom zblíženia sa s Bohom, no voľný čas využili na vzájomné spoznávanie sa.

          • Exkurzia NP Slovenský raj (Prielom Hornádu) 24.10.2022

          • Dňa 24.10.2022 sa 27 žiakov Gymnázia sv. Jána Zlatoústeho v Humennom z tried II.A, II.B a III.B zúčastnilo exkurzie v Národnom parku Slovenský raj. Našim hlavným cieľom bolo absolvovať Prielom Hornádu. Trasa našej exkurzie - turistiky mala cca. 20 kilometrov: Vydrník - Hrabušice - hrdlo Hornádu - Prielom Hornádu - Letanovský mlyn - pod Tomášovským výhľadom - Čingov – Smižany. Dúfam, že všetci zúčastnení si okrem únavy, domov priniesli aj nejaké zážitky. Na exkurzii - turistike žiakov sprevádzali PaedDr. Rastislav Čief, PhD.  a  Mgr. Peter Kovaľ.

          • Beseda so spisovateľom Vladimírom Štefaničom 12.10.2022

          • Na besede s „Pustovníkom“ katolíckym kňazom a spisovateľom v jednej osobe Vladimírom Štefaničom.
            „Najväčším previnením človeka je, že rozhoduje za iných, pretože si myslí, že je múdry“ (V. Štefanič: Kráľovná z Tamiru) – jedna z mnohých podnetných myšlienok, ktoré si dnes, 12. októbra 2022, mohli žiaci GJZ (3.A, 3.B) vypočuť na besede vo Vihorlatskej knižnici v Humennom. Autorov bezprostredný prístup, láskavosť, vľúdnosť či ochota odpovedať na otázky týkajúce sa nielen kníh, ktoré vyšli vďaka Božej milosti z jeho pera, ale aj na otázky z osobného života nás každou minútou presviedčali o tom, že bolo správne prijať pozvanie na túto besedu. Autor známy-neznámy... Jeho prvotiny (séria kníh Kráľovná z Tamiru), ktoré literárna obec radí k fantasy literatúre (aj keď on sám hovorí, že sú to skôr rozprávky) či kniha Pustovník, ktorá je určená pre zrelšieho čitateľa naplno dávajú priestor hodnotám, v ktoré verí, ktoré sa stávajú hlbším posolstvom každého jedného príbehu. Čitateľa sa dotýkajú nenápadne, nevtieravo, nežne... Autor nemoralizuje, neteologizuje. Necháva čitateľovi priestor, aby sa sám rozhodol, aby sám prijal zodpovednosť za svoj život....a tak len ostáva dúfať, že ani my nebudeme patriť medzi tých, čo šafária so sebou samým, pretože, ako povedal samotný autor – dovoľte mi parafrázovať jeho slová – každý z nás má nejaký dar a našou úlohou je ten dar spoznať a rozvíjať... Nešafáriť so sebou a so svojimi darmi znamená robiť to, na čo som bol povolaný, čím som bol obdarovaný, a teda rozvíjať svoje dary. Tešíme sa, že dnešné predpoludnie v nás zanechalo ozaj veľa krásnych dojmov. Veríme, že podobných stretnutí či už na pôde nášho gymnázia, alebo na pôde Vihorlatskej knižnice bude pribúdať.
            HM

          • Duchovná obnova I.A 11. - 12.10.2022

          • Naši prváci zažili výnimočnú duchovnú obnovu. 11.-12.10. strávili študenti 1.A na pútnickom mieste bl. Anky Kolesárovej vo Vysokej nad Uhom. Vzťahy, hodnoty, láska, uzdravenie... to boli hlavné témy, ktorými ich previedli o. Pavol a o. František. Dobrovoľník Jakub ich zoznámil s odkazom bl. Anky, na ktorej príhovor sa udialo už mnoho zázrakov. Adorácia, či Sv. Omša boli časom zblíženia sa s Bohom, no voľný čas využili na vzájomné spoznávanie sa.

          • Erasmus+ Mobilita v Poľsku 4

          • Záverečný deň nášho pobytu v Poľsku bol opäť spojený s históriou. Navštívili sme koncentračný tábor Majdánek v meste Lublin. Sprievodca nás previedol miestami tábora, kde muži, ženy, deti zažívali každodenné utrpenie. Z tohto obdobia dejín je nevyhnutné sa poučiť, zachovať jeho odkaz pre budúce generácie, aby sa už nikdy nič podobné neopakovalo. Poučení a múdrejší sme zvyšok dňa strávili príjemnou prechádzkou po starom meste Lublinu a obdivovaním miestnej architektúry.

          • Erasmus+ Mobilita v Poľsku 3

          • Tretí deň Erasmus+. Celodenná exkurzia v Krakowe. Mesto dýcha históriou, krásnou aj bolestivou. Historické námestie s tržnicou a hrad Wawel sú symbolmi Poľska, ktoré lákajú každého turistu. Naším top zážitkom však bola prehliadka fabriky Oskara Schindlera, ktorý zachránil 1200 židovských obyvateľov pred istou smrťou počas 2. svetovej vojny. ĎAKUJEME.

          • Erasmus+ Mobilita v Poľsku 2

          • "Obdivuj cudzie a svoje ľúb." Presne touto myšlienkou sme žili celý druhý deň nášho pobytu v Poľsku. Žiaci jednotlivých krajín prezentovali zvyky, tradície, tance, kultúru svojich krajín a zdôraznili, na čo sú právom hrdí. Naši žiaci partnerom priblížili slávenie veľkonočných sviatkov vrátane ochutnávky jedál. Mňam. Nezabudnuteľnou ukážkou poľskej kultúry bol koncert zboru poľskej armády sprevádzaný spevom a tancom. Zimomriavky. Obdivujeme cudzie, svoje ľúbime.

          • Erasmus+ Mobilita v Poľsku

          • Prvý deň našej mobility v poľskom meste Bilgoraj sme strávili na škole ZESPÓŁ SZKÓŁ BUDOWLANYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH W BIŁGORAJU, kde nás srdečne privítali učitelia a žiaci spolu s vedením školy a zástupcom mesta. Po peknom kultúrnom vstupe sme si pozreli priestory školy a nasledovali workshopy pre žiakov. Ich cieľom bolo spoznať všetky partnerské krajiny v projekte Preserve the Past for The Future, ako aj dozvedieť sa mnoho o sebe navzájom. Ďakujeme za priateľské prijatie a tešíme sa na zajtrajšok.

          • Duchovná obnova 28.9. - 29.9.2022

          • Ako to už na našom GJZ býva zvykom, neodmysliteľnou súčasťou začiatku školského roka sú aj duchovné obnovy strávené v GMC Bárka v Juskovej Voli. Nebolo tomu inak ani tento rok. Milostivý čas na spomínanom mieste prežili 26.-27.9. študenti 3.A, 4.A, 4.B a 5.B a 28.9. - 29.9.2022 študenti 2.A, 2.B, 3.B spolu so svojimi triednymi učiteľmi. O. Peter Milenky, ktorý duchovnú obnovu viedol, si rýchlo získal srdcia mladých ľudí nielen pre svoju bezprostrednosť, ale aj hudobný doprovod. Program celej duchovnej obnovy kopíroval text piesne o. Petra - Len tvoja láska. Jeho veľmi silné svedectvo viery, dôvery, možností, ktoré Boh ponúka, no najmä, istoty v Jeho lásku a otvorenú náruč kedykoľvek a kdekoľvek sa človek ocitne,...len umocňovali okamihy dotykov Boha, stávali sa živou vodou pre vyprahnuté srdcia. Toľko milostí, vnútorných uzdravení a veríme, že aj nových začiatkov, koľko sme smeli uzrieť a zakúsiť! Sme neskutočne vďační za tieto chvíle, ktoré smieme zažívať, za to, že sme súčasťou tejto našej GJZ rodiny, ktorá nenasycuje iba náš rozum vedomosťami, ale najmä naše srdcia pokrmom, ktorý hojí, potešuje a každý deň svedčí o Pravde. Pevne veríme, že slová, ktorými sa k nám Boh prihováral piesňou o. Petra: "Len tvoja láska vo mne znie, mení staré na nové. Tvojím Duchom vedený chcem ísť," padli do úrodnej pôdy a že si odteraz naozaj budeme pospevovať: „Môj život len v svojich rukách máš.“ ...ešte dlho budeme s úžasom spomínať na tento požehnaný čas! Bohu vďaka za všetkých i za všetko! Nech Pán žehná a obdaruje všetkým, čo treba o. Petra, aby bol soľou, svetlom, ktoré tento svet potrebuje.
            H.M.

          • Duchovná obnova 26.9. - 27.9.2022

          • Milostivý čas prežili 26.-27.9. študenti 3.A, 4.A, 4.B a 5.B triedy na duchovnej obnove v Juskovej Voli. O. Peter Milenky, ktorý ich viedol, si rýchlo získal srdcia mladých ľudí nielen pre svoju bezprostrednosť, ale aj hudobný doprovod. Program celej duchovnej obnovy kopíroval text piesne o. Petra - Len tvoja láska.
            "Len tvoja láska vo mne znie, mení staré na nové. Tvojim Duchom vedený chcem ísť."
            https://youtu.be/cT4_aN_UbPw

          • Európsky deň jazykov 26.9.2022

          • 26. september je Európsky deň jazykov. Samozrejme, s radosťou sme si ho pripomenuli aj na našej škole. Kvízy, súťaže a prezentácie zdôraznili potrebu učenia sa cudzích jazykov, odhalili ich rozmanitosť a jedinečnosť. Aktivity prebiehali najmä v jednotlivých triedach, ale žiaci 2.B a 1.A svoje projekty vytvorené v rámci predmetu Tvorba projektov odprezentovali aj svojim rovesníkom v iných triedach. Trochu iný, výnimočný deň.

          • Bronzové ocenenia DofE 20.9.2022

          • Až 19 študentov GJZ, ktorí prijali osobnú výzvu, si 20.9.2022 v historickej budove Divadla Jonáša Záborského v Prešove prevzali bronzové ocenenie Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (DofE). Počas šiestich mesiacov rozvíjali svoj talent, športové schopnosti, venovali čas dobrovoľníctvu a svoje limity prekonávali na dobrodružnej expedícii. Tento moment je pre nich vyznamenaním za dosiahnutie osobných cieľov, ale aj odrazovým mostíkom do ďalšej práce na osobnom rozvoji v striebornej úrovni DofE.